Blended Training

‘Voedselbos opstarten’

Combinatie van online en offline training gericht op het maken van een gedegen plan 

Doel en doelgroep

De training ‘Voedselbos opstarten’ is bedoeld voor mensen die serieus overwegen om een voedselbos op te starten. Je leert hoe je op een projectmatige manier tot een gedegen plan kunt komen.

Via het ‘Modelplan voor een voedselbos’ komen alle aspecten aan bod; verwerven van land, organisatievormen, verdienmogelijkheden, subsidies enz. 

Je krijgt veel informatie en je doet veel inspiratie op.

Blended training

We organiseren de training in blended variant.

De training bestaat uit drie onderdelen: Online training, Modelplan voor een voedselbos en een offline groepsbijeenkomst of individuele afspraak. 

Het ‘Modelplan voor een voedselbos’ ontvang je met de post.

Startdatum

De online training kun je op elk gewenst moment starten. Je kunt de filmpjes op elk gewenst moment bekijken en terugkijken. Het modelplan ontvang je met de post.

Voor het offline deel worden regelmatig groepsbijeenkomst gepland en kunnen jaarrond individuele afspraken worden gemaakt. 

De eerste volgende groepsbijeenkomst is op zaterdag 5 juni, zaterdag 31 juli en zaterdag 18 september. In de middag van 13 tot 16.30 uur.

Online trainingsdeel

Het online deel van de training bestaat uit 14 filmpjes van gemiddeld 14 minuten. Je kunt de filmpjes bekijken via een besloten groep op Facebook. Bij de filmpjes kun je korte vragen stellen.

Offline trainingsdeel

De offline bijeenkomst is in Voedselbos Benthuizen. Een mooie gelegenheid om de praktijk van een voedelbos te zien en om vragen te stellen over de lesstof.

Je kunt deelnemen aan een groepsbijeenkomst of een individuele afspraak maken. Beide uiteraard met rondleiding.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Basiskennis over voedselbossen en de basis-ontwerpprincipes
  • Fasering in het opstarten van een voedselbos, van oriëntatie tot exploitatie. 
  • Het maken van het plan van aanpak op basis van het ‘Modelplan voor een voedselbos’.
  • Alle aspecten aan de hand van het modelplan zoals: verwerven van grond, bestemmingsplan, verdienmogelijkheden, subsidies, planning, vrijwilligers, organisatievormen, programma van eisen enz.

Kosten standaard

De training kost 115 euro per persoon. Dit is inclusief de online training, het modelplan en een groepsbijeenkomst met rondleiding, koffie en thee met iets lekkers . Maximaal 9 personen per bijeenkomst.

Opties en Kosten

Individueel traject 1

Het individuele traject bestaat uit de online training, het modelplan en een individuele rondleiding met adviesgesprek van anderhalf uur, inclusief koffie en thee met iets lekkers. Dit individuele traject kost 155 euro.

 

Individueel traject 2

Stellen kunnen het traject voor 2 personen boeken. Je krijgt dan één account in de online training, één modelplan en een individuele rondleiding met adviesgesprek van 2 uur voor 2 personen, inclusief koffie en thee met iets lekkers erbij. Dit  traject kost 210 euro.

Aanmelding

Aanmelden kan via het contactformulier: Klik hier.

Let op: De training gaat niet over het maken van een ontwerp voor een voedselbos. Daar zijn andere trainingen voor. In onze training ligt de focus op het maken van een gedegen plan, als basis voor een goed ontwerp. De ontwerpprincipes komen alleen op hoofdlijnen aan bod.

Reacties deelnemers:

“Motiverend, leerzaam en interessant”

“Goede start voor potentiële voedselbossers. Veel inspiratie.”

“Ik zag zelf niet goed waar te beginnen, door deze training heb ik daar een veel betere kijk op.”

“Heel fijn dat je deze training hebt gemaakt, super bedankt!”

Liesbeth van Bemmel

Liesbeth van Bemmel

Trainer & Beheerder Voedselbos Benthuizen

Ik ben sinds 2014 actief bezig met permacultuur en voedselbossen. In eerste instantie hobbymatig naast mijn baan als senior beleidsadviseur en projectmanager. Sinds 2019 werk ik  fulltime als voedselbosbouwer, trainer en adviseur.

In 2017 heb ik de jaartraining Permacultuur gedaan en in 2019 de jaartraining Voedselbossen. Daarnaast heb ik vooral veel geleerd van het opzetten van Voedselbos Benthuizen. Zowel over het ontwerp en de beplanting als over organisatorische aspecten.

Ik wil mijn kennis en ervaring  graag inzetten om anderen te ondersteunen bij het opstarten van een voedselbos.

Zie ook mijn video over de training op ons YouTube-kanaal.